Fastighet
Månadens krönika

 

[an error occurred while processing this directive]

 

    Till hemsidan
Varje månad.. Fastighet - Februari 1998 .. tips i Fastighet
kan du läsa Fastighet - Månadens krönika, med kommentarer om bl a fastighetsbranschens närvaro på Internet.

Läs även tidigare krönikor:
Januari -98
December -97
November -97
Oktober -97
September -97
Augusti -97


Om du vill ha adresserna till de sajter som omnämns nedan - skicka ett e-mail till erik.dahl@constellator.se och ange 'Sajtadresser nov 97' som Subject, så skickar vi dessa utan kostnad.

Ett ännu bättre tips är att skicka ett mail, men med texten 'Sajttips' som Subject. I detta fall kommer du varje månad att få sajttips, inte bara rörande näringsliv och företagande, utan om det mesta som gör att du får ut maximalt av Internet.

PRIVATPERSONER - INTERNETS VINNARE?


Utnyttjandet av Internet idag är med största säkerhet större hos privatpersoner än hos företag. På sikt kommer detta säkert att förändras men dit har vi en bit kvar. Potentialen i Internet skiljer sig lite åt mellan företag och privatpersoner. För företag finns idag en focusering på att hittas, dvs Internet används som ett marknadsföringsverktyg. Privatpersoner å andra sidan använder Internet ungefär på samma sätt som när Internet startade bland forskare och universitetsfolk, dvs som ett sökverktyg. Därtill utvecklas i rask tag olika applikationer på olika sajter som successivt gör dessa mer funktionella. Två exempel bland många är olika Internet-baserade butiker och olika banktjänster.

Från Constellators primära inriktning, fastighetsmarknaden, är steget inte långt till bostadsmarknaden. Här ser man att mäklarbranschen ligger mycket långt framme, bl a tack vare att bl a Bovision genom sitt samarbete med de olika mäklarorganisationerna skapat standardiserade websajter som de flesta mäklarna har anslutit sig till. Utöver detta är det svårt att se någon speciell bransch som utmärker sig mot privatpersoner.

Privatpersoner är också vinnare på ett annat sätt. Eftersom mycket av informationen på Internet är gratis så gynnar detta naturligtvis privatpersoner som har en sämre betalningsförmåga än företag. Successivt kommer mer och mer information på Internet att avgiftsbeläggas, men de kostnadsfria sajterna kommer även i framtiden att dominera.

 

SÖKA


Internets sökmöjligheter sönderfaller i ett flertal varianter. De flesta sajter går att hitta både via sökmotorer och generella katalogtjänster. Den information som privatpersoner kan tänkas söka efter mest är bl a bostad/fritidshus, företag/personer samt jobb.

För en person som söker hus finns ett par alternativ. För listningar över enskilda bostäder finns ett flertal annonssajter. En annan möjlighet är annonser som tillhandahålls via olika tidningar och andra medier som finns på Internet. Slutligen kan man hitta intressanta objekt via mäklarorganisationerna, vilka i sin tur leder besökaren ner till sina lokala medlemsföretag. De största annonssajterna är BoVision och DN.Bostad. Även Aftonbladets sajt har en välutvecklad del med bostadsannonser.

Letar du lägenhet är Constellators sajt en mycket bra lösning eftersom den sajt har Sveriges största samling av länkar till olika fastighetsägare.

För fritidshus kan en person hitta både sajter där fritidshus är till salu, och sajter där man kan hitta sajter för uthyrning. I vissa fall är sajterna inriktade enbart på detta, i andra fall är uthyresdelen inbäddad i en sajt som är inriktad på det övergripande begreppet 'turism'. Här finns även sajter med inriktning på hotellmarknaden.

De flesta av dessa sajter kan nås från Constellators söksida.

En annan intressant anledning till att söka är behovet av att hitta företag eller konsulter/hantverkare. Det finns ett antal tillfällen då man behöver hjälp av ett företag med något. En del av dessa, främst de med inriktning mot olika typer av ekonomiska tjänster hittar du på Constellators sajt. Några exempel på sådana företag är värderingsmän, mäklare, jurister/advokater och kreditgivare.

Det finns också tillfällen då man behöver komma i kontakt med t ex någon myndighet eller någon branschorganisation. De som har anknytning till fastighetssektorn finns listade hos Constellator på en egen sida.

En annan växande del av Internet är jobbsajter. Här kan privatpersoner anmäla sig som sökande, och även söka de jobb som finns registrerade på sajten.

 

LÄRA

Internet är mer än en stor sökfunktion. Möjligheten att läsa och hämta information är i det närmsta oändlig. Nya sajter och ny information tillkommer dagligen. Vet man vilka sajter som uppdateras regelbundet och/eller som har bra arkiv har man direkt tillgång till en stor mängd kunskap på bara några musklicks avstånd.

Det finns några stora sajter med juridisk information, främst Rixlex (hör till Riksdagen), Juridiskt Forum och Notisum. Dessa sajter är en bra grund för att läsa om olika lagar och bestämmelser.

För nyheter som inte finns hos Constellator kan man med fördel titta hos olika mediaföretag. Så gått som samtliga tidningar har egna sajter. Även andra mediaföretag finns här, t ex rena webpublikationer samt radio- och tv-företag. Kompletterar man med ett besök hos olika förläggare så har man skaffat sig en så gott som komplett bild av Internets professionella förmedlare av information.

Annan viktig information omfattar bl a information om räntor och konjunkturer. Denna information finns bl a hos olika kreditgivare, men återfinns även hos andra övergripande sajter (t ex hos Constellator). Allmän information (t ex bakgrundsartiklar) om hur olika marknader fungerar kan vara svårare att hitta. De flesta sajter har tyvärr ganska lite information av den sorten.

[Forts.]

Tips:

Skriv gärna ut denna text via Print-funktionen i din webläsare.

 
 
 
 [Fastighet ! - Indexsidan] [Fastighet ! - Sajtkartan] [Fastighet ! - Föreslå en sajt]

[Fastighet ! - Topp100-listan] [Fastighet ! - Topp10-listan]

[Marknadsför dig!]

 

© Constellator Fastighetsanalys AB 1998.
Ev. frågor eller kommentarer till denna krönika kan lämnas till Constellator på mail-adress
erik.dahl@constellator.se.