[an error occurred while processing this directive]

 

Vad vill riksdagspartierna?

Inför riksdagsvalet -98 har vi ställt några frågor om fastigheter och bostadspolitik till de politiska partierna. Läs deras svar här.

 

Regeringen utreder den framtida fastighetsskatten

(980622) Regeringen har nu utsett ledamöterna i Fastighetsskattekommittén som man den 19 mars beslutade att tillkalla. Kommittén skall leda en utredning om fastighetsskatten för främst småhus och hyreshus, och för dessa se över och utvärdera reglerna för fastighetsskatt.

Syftet med utredningen är att uppnå en bred och långsiktig politiskt uppslutning kring hur fastighetsskatten skall beräknas. Kommittén skall bland annat utreda hur kravet på skattemässig neutralitet mellan olika upplåtelseformer skall definieras och diskutera fastighetsskattens roll inom ramen för kapitalinkomstbeskattningen. Kommittén skall också utreda om det behövs särskilda skatteregler för att stimulera miljövänliga investeringar. Frågan om hur fastighetsskatten slår i skärgårdsområden och andra attraktiva områden skall behandlas.

Fastighetsskattekommitténs arbete skall vara slutfört före utgången av 1999. Frågan om de bofasta i skärgårdens situation skall behandlas med förtur.

 

Riksdagsbeslut under våren 1998


Riktlinjer för den ekonomiska politiken (FiU20)

(980609) På finansutskottets initiativ beslutade riksdagen att sänka fastighetsskatten på bostäder från 1,7 till 1,5 % redan fr o m 1998. Under en övergångsperiod reduceras dessutom fastighetsskatten för fastboende ägare till strand- och strandnära fastigheter i attraktiva skärgårds- och kustområden.


Den framtida bostadspolitiken (BoU10)

(980605) Reglerna ändras för statliga kreditgarantier vid ny- och ombyggnad av bostäder. Räntebidraget för nybyggda hyres- och bostadsrättshus avvecklas långsammare för fastigheter i de s.k. krisårgångarna. Den s.k. garanterade räntan trappas upp med 0,10 i stället för 0,35 procentenheter. Särskilt stöd lämnas till kommuner med övermäktiga åtaganden för boendet. Möjligheter öppnas också för att i vissa fall lösa av kommunala borgensåtaganden till förmån för bostadsrättsföreningar. Skattereduktionen för utgifter för reparationer m.m. på bostadshus förlängs t.o.m. den 31 mars 1999

 

Den bostadspolitiska propositionen lämnad

(980320) Missa inte vad en av Sveriges mest erfarna fastighetsexperter skriver om regeringens bostadspolitiska proposition.

 

Datum för den bostadspolitiska propositionen föreslaget

(980125) Enligt DN vill regeringen lämna sin bostadspolitiska proposition den 19 mars.



Kommande beslut, utredningar och propositioner

- -

 




På en särskild sida sammanfattas utvalda propositioner.

Se även sidorna med aktuella KPI-värden respektive subventionsräntor.



© Constellator 1997-2001

 

Click Here!

Upp