[an error occurred while processing this directive]

 

NCC köper danskt företag för projektutveckling av småhus

(991223) NCC köper ett av Danmarks största och mest kända typhusföretag, Bülow & Nielsen. Företaget producerar och säljer cirka 175 hus om året och har en omsättning på ca 250 MSEK samt ett 80-tal anställda. Bülow & Nielsen är främst verksamma i Köpenhamnsregionen, där man har en mycket stark marknadsposition.

- Förvärvet av Bülow & Nielsen är ett led i uppbyggnaden av NCC Danmarks nya affärsområde Bostad. Affärsidén är att projektutveckla och producera högkvalitativa bostäder och här passar Bülow & Nielsen perfekt in, säger chefen för NCC Bostad Olle Håkanson.

 

Skanska planerar att förvärva Ericsson Real Estate & Services

(991218) Ericsson och Skanska har idag tecknat en avsiktsförklaring om att Skanska ska förvärva rörelsen i Ericsson Real Estate & Services (REM). Ericsson avser att teckna ett långsiktigt serviceavtal med Skanska. Skanska intensifierar därmed satsningen på facilities management och ett breddat serviceutbud till kunderna.

REM omsätter ca 1.700 miljoner kronor och har ca 600 anställda. REM:s hela personalstyrka kommer att övertas av Skanska.

REM tillhandahåller effektiva arbetsplatser genom att kombinera servicetjänster, kommunikations- och säkerhetssystem med traditionell fastighetsservice. REM kommer att ingå i Skanskas division Facilities Management som därmed får förstärkt kompetens.

I Facilities Managements serviceutbud ingår att ta hand om de servicebehov som inte rör kundens kärnverksamhet. Här ingår allt från att utföra drift av fastigheter till att ansvara för infrastruktur och säkerhetssystem samt service till personalen, exempelvis restauranger och motionsanläggningar.

Uppdraget kan även omfatta fastighetsunderhåll och ombyggnader.

Förvärvs- och serviceavtalen beräknas kunna tecknas under januari år 2000. I samband med detta lämnas information om de finansiella villkoren.

 

NCC lägger bud på Norges största byggföretag Selmer

(991206) NCC lägger bud på samtliga utestående aktier (95 %) i Norges största byggföretag Selmer ASA. Resterande 5 % av aktierna innehas av Selmer. Aktieägarna i Selmer erbjuds 90 norska kronor per aktie, vilket ger ett totalt värde på företaget på ca 2 000 miljoner norska kronor (2 130 MSEK).

Börskursen för Selmer-aktien har under den senaste 30-dagarsperioden (t o m 991203) i genomsnitt uppgått till 70 NOK, vilket innebär en budpremie på ca 30%. Budet är villkorat, bl. a. av att NCC AB får accept från aktieägare i Selmer som representerar minst 90 procent av kapitalet och av att norska och svenska myndigheter godkänner förvärvet.

Efter en eventuell sammanslagning av Selmer och NCC Norge får det nya norska bolaget ca 6 200 anställda och en omsättning om ca 10 miljarder SEK.

Selmer hade 1998 en omsättning på 6,4 miljarder SEK och ett resultat efter finansnetto på ca 303 MSEK. Omsättningen för de tre första kvartalen 1999 var 5,5 miljarder SEK med ett resultat efter finansnetto på 217 MSEK.

 

Länsfastigheter lämnar bud på Humlegården

(991101) Styrelsen i Humlegården Fastigheter AB har tagit del av det offentliga erbjudandet som Länsfastigheter lämnat till aktieägarna i Humlegården. Länsfastigheter har förvärvat 45,1 procent av aktierna och 56,4 procent av rösterna i bolaget från familjen Nordström och Investment-aktiebolaget Latour.

Övriga aktieägare erbjuds samma pris, d.v.s. 91:75 kronor kontant för varje A-aktie och 90:75 kronor kontant för varje B-aktie.

Styrelsen i Humlegården kommer att bedöma budet och lämna en rekommendation till aktieägarna. Med anledning av detta har styrelsen beslutat göra en extern oberoende värdering av budet, vilken kommer att ligga till grund för rekommendationen.

 

Inlösen av aktier i Humlegården klart för verkställande

(991004) I anledning av att Stockholms Tingsrätts beslut att godkänna det av extra bolagsstämma i Humlegården Fastigheter AB ("Humlegården") den 22 juni 1999 beslutade inlösenförfarandet nu har vunnit laga kraft, kommer Humlegården nu att verkställa inlösenförfarandet.

Totalt omfattar inlösen 2.427.491 aktier, varav 137.248 aktier av serie A och 2.290.243 aktier av serie B. Efter att inlösen verkställts kommer antalet aktier i Humlegården att uppgå till 12.376.114, varav 1.740.567 aktier av serie A och 10.635.547 aktier av serie B. Totalt kommer 201,5 miljoner kronor att överföras till aktieägarna i Humlegården genom inlösen.

 

Styrelsen i Wallenstam föreslår inlösenprogram av aktier

(990922) Styrelsen i Wallenstam avser att föreslå en extra bolagsstämma den 16 november en aktieinlösen om totalt cirka 90 Mkr.

Styrelsen avser att föreslå bolagsstämman att var 20:e aktie löses in till en kurs på 95 kronor. Detta motsvarar Wallenstams substansvärde per aktie efter latent skatt per 990630. Närmare information om förslagets utformning kommer att lämnas i kallelsen till bolagsstämman. Anmälningstiden för inlösen avses inledas i slutet av november.

Wallenstam slutförde under juli 1999 försäljningen av sitt Malmöbestånd för en köpeskilling om 508 Mkr, vilket innebar en realisationsvinst om ca 70 Mkr. Försäljningspriset översteg Wallenstams interna värdering av fastigheterna per 981231 med 8%.

Styrelsen har inför förslaget om inlösen gjort en genomgång av den finansiella ställningen med beaktande av bland annat planerad expansion. Därvid har ett inlösenbelopp om 90 Mkr bedömts som väl avvägt. Wallenstam har efter genomförd inlösen en justerad soliditet om 28 %.

 

Skandia och Jones Lang LaSalle bildar gemensamt bolag

(990904) Skandia Fastighet, Skandias investerings- och förvaltningsbolag för fastigheter, och det internationella investerings- och fastighetskonsultföretaget Jones Lang LaSalle bildar ett gemensamt bolag för asset management på den nordiska fastighetsmarknaden. Verksamheten startar i början av januari 2000.

Det nya bolaget, som kommer att marknadsföras i Jones Lang LaSalles namn, övertar förvaltningen av Skandia Livs fastigheter i Norden (Sverige, Danmark, Norge, Finland). Marknadsvärdet på Skandia Livs ca 250 fastigheter uppgår idag till ca 20 miljarder kronor.

Avtalet, som undertecknades den 2 september 1999, bygger på ett exklusivt förvaltningsuppdrag som löper under fem år. Det nya bolaget ska initialt ägas till 55% av Jones Lang LaSalle och till 45% av Skandia Fastighet. Efter tre år har Jones Lang LaSalle enligt avtalet rätt att förvärva hela aktiekapitalet i bolaget.

Ett centralt mål är att ytterligare expandera verksamheten inom asset management på den nordiska fastighetsmarknaden genom uppdrag från andra investerare med fastighetsinnehav i något eller alla fyra länderna. Till bolaget knyts dessutom specialistkompetens inom bl a asset management från Jones Lang LaSalle. Bolaget kommer att ha sitt säte i Stockholm.

 

Agilia Holding säljer aktier i Bonifazius

(990820) Agilia Holding AB har träffat avtal om att sälja 4 100 000 aktier i Bonifazius AB till Marcato Förvaltnings AB och Exposure Management AB. Efter försäljningen har Agilia Holding inga aktier kvar i Bonifazius. Agilia Holding säljer aktierna till bokfört värde om 1 SEK.

Agilia Holding har till uppgift att hantera avvecklingen av de fastighetsrelaterade tillgångarna från Securum och vissa andra tillgångar inom Civitas-koncernen. Försäljningen av aktierna i Bonifazius AB är ett led i denna avveckling.

 

Skanskas försäljning av aktier i Scancem genomförd

(990727) Försäljningen av Skanskas aktieinnehav i Scancem till Heidelberger Zement A.G. och dess dotterbolag S.A. Cimenteries CBR har idag slutförts i enlighet med tidigare tecknat avtal. Därmed har Skanskas samtliga åtaganden i uppgörelsen i november 1998 med EU-kommissionen fullgjorts. Den totala köpeskillingen för de sålda aktierna uppgår till cirka 8,5 miljarder kr och den bokföringsmässiga realisationsvinsten före skatt till cirka 3,5 miljarder kr.

 

Peab förvärvar Stockholm Entreprenad

(990624) Överenskommelse har träffats mellan Stockholms stad och Peab avseende övertagande av Stockholm Entreprenad. Överenskommelsen innebär att Peab vid kommande årsskifte övertar Stockholm Entreprenads verksamhet med drygt 400 anställda och en omsättning som 1999 beräknas bli cirka 400 Mkr.

Stockholm Entreprenads huvudsakliga arbetsområden är drift och underhåll av kommunal infrastruktur, asfaltverksamhet, broreparationer samt byggservice i Stockholmsregionen.

Överläggningar om de slutgiltiga villkoren för personalens övergång till Peab har inletts.

 

Skanska förvärvar amerikanskt byggföretag

(990622) Skanska expanderar i mellanvästern i USA genom att förvärva samtliga aktier i det amerikanska byggföretaget Alex J. Etkin Inc. Köpeskillingen uppgår till 13 MUSD, ca 109 miljoner kronor. Bolaget förvärvas per 1 februari 1999.

Förvärvet väntas öka Skanskas resultat före skatt för 1999 med 5,5 MUSD, ca 46 miljoner kronor.

Etkin omsatte förra året 317 MUSD, drygt 2,6 miljarder kronor. Resultatet före skatt uppgick till 6,2 MUSD, ca 52 miljoner kronor. Etkin grundades 1946 och är specialiserat på lokaler för företag, utbildning och hälsovård. Bolaget är baserat i Detroit, Michigan, och har även verksamhet i Denver, Colorado. Bolaget har ca två tredjedelar av sin omsättning i Michigan. Etkin kommer att ingå som ett dotterföretag till Sordoni Skanska.

 

Columna Fastigheter avyttrar innehavet i Mandamus

(990621) Columna Fastigheter har avyttrat hela sitt innehav, 1 776 450 aktier, i Mandamus Fastigheter. Affären kommer att påverka innevarande års resultat för Columna Fastigheter med cirka -3 Mkr.

 

Peab förvärvar byggföretag i Finland

(990504) Peab har förvärvat det finska byggföretaget Rakennus OY Leo Heinänen, Säljare är MeritaNordbanken OY, med flera.

Det förvärvade företaget omsätter ca 200 miljoner svenska kronor och sysselsätter 150 personer. Verksamhetsinriktningen är främst reparation, om- och tillbyggnad, byggservice samt fasadrenovering. Verksamhetsområdet är i huvudsak Helsingfors stad.

Förvärvet av Rakennus OY Leo Heinänen innebär att Peab etableras på den finska marknaden.

 

Peab säljer sitt innehav i BPA

(990429) Peab AB har avyttrat 14.200.000 A-aktier och 800.000 teckningsoptioner i BPA AB. Försäljningen omfattar Peabs totala innehav i BPA, dvs 35,6 procent av rösterna och 21,7 procent av kapitalet.

Köpeskillingen uppgår totalt till 376 Mkr och den innebär en realisationsvinst på ca 120 Mkr för Peab. Peab återinvesterar en del av köpeskillingen i det köpande bolaget, Investeringssällskapet 1999 AB. Ägarandelen blir ca 15 procent.

 

NCC bolagiserar TeleCom-verksamheten

(990429) TeleCom-verksamheten inom NCC-koncernen har varit framgångsrik under hela 1990-talet. Det är främst i Danmark och Sverige som kunskaper och erfarenheter utvecklats till en konkurrenskraftig specialistkompetens med god lönsamhet.

I samband med ökad kompetens - och gedigen referenslista över bland annat byggda GSM-stationer - har uppdragen blivit större, precis som det geografiska verksamhetsområdet.

NCC inför nu en ny organisationsstruktur när det gäller TeleCom-verksamheten. Den nya koncernen, NCC TeleCom A/S kommer att bestå av fem operativa enheter - NCC TeleCom Norge, NCC TeleCom Sverige, NCC TeleCom Danmark, NCC TeleCom Finland och NCC TeleCom Global.

 




Se vidare förteckning över Börsnoterade fastighets- och byggbolag resp sidan med sammanfattningar över dessa företags bokslut.. Mer info kan även finnas i Aktier och aktiehandel.



© Constellator 1997-2000

 

Click Here!

Upp