Felsökning

[ Tillbaka ]

 

Den här sidan innehåller en sammanställning över problem som kan uppstå, och hur du löser dem.

Problem

Meddelandet jag skrev visas inte

Om du klickar på Bakåt-knappen i webbläsaren flera gånger efter att du skrivit ett inlägg ser du sidan som den var innan du skrev inlägget. Du undviker detta om du i stället klickar på en ämnesrubrik i forumhierarkin högst upp på sidan, eller klicka på rubriken Träd i den vänstra spalten, och sedan klicka på ett forum eller ämne.

Om problemet kvarstår är orsaken att din webbläsare hämtar en ouppdaterad version av sidan (från cache-minnet) i stället för att läsa in sidan på nytt. Du undviker detta genom att ställa in webbläsaren så att den jämför sidorna varje gång. Gör så här:

Ett annat sätt är att läsa in sidan på nytt, eller uppdatera sidan, med motsvarande kommando i din webbläsare. Obeservera att det är skillnad på att ladda om en sida/ram och att ladda om ett dokument (se även följande problem). <-- frames only

När jag klickar på "Reload" knappen, så hamnar jag på första sidan

Detta beror på att browsern laddar om hela dokumentet (den adress som visas i "Adress" raden) då du trycker på ladda om...-knappen. Detta dokument innehåller koden för denna sites ram-användning -- och därför laddas första-sidan i den högra ramen. Om du bara vill ladda om ramen så kan du använda "Uppdatera" kommandot (i Netscape, öppna browsern's Visa menu och välj "Ladda om ram"; i Internet Explorer, höger-klicka med musen i den högra ramen och välj "Uppdatera"). -->

Formateringskoderna fungerar inte

Du har förmodligen gjort något av följande vanliga misstag:

Texten som jag håller på att skriva försvinner när jag justerar storleken på fönstret i webbläsaren

Detta är ett programfel (bugg) i vissa webbläsare. Lösning: Undvik att storleksändra fönster medan du fyller i en textruta.

Texten som jag håller på att skriva försvinner när jag klickar på Bakåt-knappen i webbläsaren

Detta är ett programfel (bugg) i Microsoft Explorer. Om ett fel uppstår bevaras texten du skriver i de flesta fall. I allmänhet behöver du inte använda Bakåt-knappen för att korrigera skrivfel i någon textruta.

Rutan där jag ska skriva meddelandet får inte plats på skärmen

Detta uppstår när du använder en skärm och bildskärmskort med låg upplösning. Tyvärr kan du inte ändra storlek på textrutorna så att de ryms på skärmen. En lösning är att dra den lodräta ramlinjen mellan vänsterspalten och resten av sidan åt vänster. Ett annat sätt är att öka bildskärmens upplösning till 800 x 600 eller högre. Detta rekommenderas i vilket fall som helst, och är något som de allra flesta skärmar och bildskärmskort klarar. Varning: Om du ändrar storlek på ramen medan du skriver ett meddelande försvinner all text som du har skrivit i textrutan, och du måste skriva den igen (eller kopiera texten och klistra in den igen).

Bilder visas inte på rätt sätt

Den som skriver ett meddelande kan lägga in bilder och clipart i texten. Om automatisk bildvisning är avstängd i din webbläsare visas bara en ruta i stället för bilden. Du kan visa bilden genom att antingen slå på automatisk bildvisning eller klicka på knappen "Load Images" i verktygsfältet i Netscape. I Microsoft Explorer styrs bildvisning med "Alternativ" på Visa-menyn.

Kontakta forum-administratören om bilder ändå inte visas på rätt sätt.

Färgerna ser underliga ut

Om ditt bildskärmskort är inställt att bara visa 16 färger kan färgerna se konstiga ut. Ändra inställningarna i datorn så att 256 eller, om möjligt, 16,8 miljoner färger kan visas på skärmen.

Konstiga tecken visas

Om du använder en gammal webbläsare (version 3.0 eller äldre av Netscape Navigator eller version 3.0 eller äldre av Microsoft Explorer) kan vissa specialtecken och textformatering visas felaktigt. Vissa teckensnitt används bara med Windows, och kan visas felaktigt på andra datortyper (Mac, Amiga etc).

Jag ser inte rutan där jag ska skriva meddelandet

Netscape Communicator 4 har en bugg som gör att textrutor i vissa fall inte visas på rätt sätt. Om du klickar nedanför rubriken "Add a message", där textrutan normalt syns, visas ibland bara en markör. Prova att klicka på föregående rubrik (dvs en nivå uppåt) i forumhierarkin högst upp på sidan, och gå sedan tillbaka igen och se om textrutan syns nu.

[ Tillbaka ]

Copyright © 1998, DiscusWare, LLC, all rights reserved

 

Click 	here!