Fastighet
Månadens krönika

 

[an error occurred while processing this directive]

 

Juni/juli -98 1(2)   Till hemsidan
Varje månad.. Använder du din webbläsare rätt? .. tips i Fastighet
kan du läsa Fastighet - Månadens krönika, med kommentarer om bl a fastighetsbranschens närvaro på Internet.

Läs även tidigare krönikor


Om du vill ha adresserna till ev sajter som omnämns nedan - skicka ett e-mail till erik.dahl@constellator.se och ange 'Sajtadresser - Månadskrönikan' som Subject, så skickar vi dessa utan kostnad.

Ett ännu bättre tips är att skicka ett mail, men med texten 'Sajttips' som Subject. I detta fall kommer du varje månad att få sajttips, inte bara rörande näringsliv och företagande, utan om det mesta som gör att du får ut maximalt av Internet.

LÄR DIG DIN WEBBLÄSARE!

Din webbläsare (web browser) är ditt öga mot omvärlden. Via den har du tillgång till mängder av sajter som kan hjälpa dig att utveckla din verksamhet och din sajt. Med den snabba utveckling som nu pågår inom Internet-världen finns självklar viljor som drar åt olika håll, tekniska lösningar som blir förlegade m m.

Om du ska kunna arbeta smidigt på Internet så krävs det mer än bara gott om internetminne i din dator och en snabb Internet-anslutning. Har du en IT-avdelning som sköter detta åt dig - grattis! Men inte ens detta är alltid tillräckligt. Ju mer du kan om den miljö som utgör underlag för ditt surfande, desto mer kommer du att få ut av det. I många fall kommer du nog att klara dig utmärkt, men visst vore det värt en extra liten ansträngning för att kunna utnyttja webbläsaren maximalt?

.

.WEBBLÄSARE - INTE EN, UTAN MÅNGA

Det finns "naturligtvis" inte bara en enda variant av webbläsare utan ett par stycken (varav företagen Netscape och Microsoft dominerar markant). Det finns en webbläsare som heter Opera och som är norsk. Det är populär i många kretsar, framför allt för att den inte kräver särskilt mycket av din dator i prestandaväg. Kör du Netscapes resp Microsofts webbläsare behöver du köra minst version 3 av dessa för att du ska komma åt alla funktioner på de webbsidor du läser.

Båda dessa webbläsare finns även i version 4, men personligen har jag svårt för Microsofts monopolistiska manér. Därför kör jag själv f n Internet Explorer 3.02 från Microsoft resp Navigator 4.03 från Netscape. En annan anledning till att inte vilja köra Internet Explorer 4 är att den är för buggig och instabil (plus att den ändrar för många saker i dators grundkonfiguration). Acceptera aldrig att behöva uppgradera till den absolut senaste webbläsaren för att kunna läsa en webbsida. Är det så - gå till en annan sajt! En bra sajt erbjuder dig tillgång till sajtens sidor på olika sätt, vilket inkluderar åtkomst även om du inte har den allra senaste versionen och/eller en webbläsare från ett visst företag.

Problem kan uppkomma pga det faktum att webbläsare körs från datorer med olika operativsystem, t ex Unix, PC och Mac. Detta beror på att det ibland förekommer vissa specialtecken (t ex tilde: ~ ) i en webbadress. Just tilde-tecknet har i en webbadress en speciell betydelse, eftersom de indikerar en privat eller individuell webbsajt t ex ett privatperson som inte ligger som kund på ett webbhotell. Se till att du vet hur du skriver in dessa specialtecken på kommandoraden (där du skriver in webbadressen direkt) om du vill kunna komma åt dessa sajter.

.

WEBBLÄSARE - HÖGA STÄLLDA KRAV

Det dokumentformat som används på webben (world wide web) heter HTML. Webbsidor har i allmänhet filändelsen .html (alt .htm). I några fall kan sidorna ha andra filändelser, t ex .shtml eller .pl. I dessa fall har sidan skapas med hjälp av något typ av makrospråk på den webbserver där sidan finns, innan sidan skickas till din webbläsare (ett makrospråk är ett programmeringsspråk som används för enklare uppgifter, t ex att hämta och visa datum på en webbsida). Olika webbläsare visar HTML-sidor på olika sätt, och tyvärr kan du inte påverka detta.

Det du däremot kan påverka är vilken skärmupplösning som du använder i din dator. Får du problem med att läsa vissa webbsidor eller tvingas scrolla mycket sidan pga att texten inte får plats kan du överväga att öka upplösningen. Det påverkar även andra applikationer, men kan många gånger ändå vara värt. Många sajter skapas också för bästa läsningen vid upplösningen SVGA (800x600pixels).

Det finns en standard som medför att den som skapar webbsidorna har större kontroll över hur sidorna ser ut i webbläsaren. Denna standard benämns CSS (Cascade Style Sheets). De senare versionerna av webbläsare kan läsa CSS-data i större utsträckning än motsvarande äldre versioner. Ett alternativ till CSS (och i viss mån PDF, se plug-ins längre fram) är DHTML (dynamisk HTML). Tyvärr har Microsoft och Netscape inte enats om hur DHTML-standarden ska fungera, så webbsideskapare får tyvärr göra två olika versioner beroende i vilken webbläsare som sidan ska visas och vilka delar av CSS som ska användas (gäller i o f s även beträffande andra tekniska aspekter).

I vissa fall kräver webbservern att webbläsaren klarar en viss version av det protokoll, HTTP, (Hyper Text Transfer Protocol) som används för filöverföringen av webbsidorna. Detta är dock mycket ovanligt, och betraktas av Internet-kunniga som synnerligen onödigt.

Vad som är viktigare och som används frekvent på en hel del sidor är makrospråket JavaScript (heter JScript i Microsofts version). Eftersom HTML är ett simpelt dokumentformat så kan man inte påverka sidans utseende när den väl hamnat i webbläsaren (den senaste html-versionen ändrar dock på detta i någon mån). I stället används Javascript. Med hjälp av detta kan man få html-sidorna att påverkas t ex av en musrörelse eller ett musklick, och på så sätt göra bl a navigeringen mellan sidorna snyggare och smidigare.

.

.

[Fortsättning]

Prenumerera på ett gratis nyhetsbrev - så håller du koll på de sajter som är viktigast för dig
 
.
 
 



[Fastighet ! - Indexsidan] [Fastighet ! - Sajtkartan] [Fastighet ! - Föreslå en sajt]

[Fastighet ! - Topp100-listan] [Fastighet ! - Topp10-listan]

[Marknadsför dig!]

 

© Constellator Fastighetsanalys AB 1998 (www.constellator.se)
Ev. frågor eller kommentarer till denna krönika kan lämnas till Constellator på mail-adress
erik.dahl@constellator.se.